Lokalna Strategia Rozwoju 2007-2013

Funkcjonowanie LGD

Opracowania wydane przez LGD

Multimedia

 
 

Piszą o Nas

Produkty Tradycyjne Podbabiogórza

       BUGLE ZEMBRZYCKIE
 
 

 

IMPREZY - festiwale smaku

 

Festiwal Smaku w Wadowicach

 

 W dniu 19 maja przedstawicielki Kół Gospodyń z Podbabiogórza przygotowały stoiska z potrawami regionalnymi podczas „Festiwalu Smaku” w Wadowicach. Impreza została przeprowadzona w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania, w którym biorą udział cztery Lokalne Grupy Działania: LGD „Podbabiogórze”, LGD „Wadoviana”, LGD „Dolina Soły” oraz LGD „Żywiecki Raj”. Celem projektu jest zachowanie dziedzictwa kulinarnego i promocja kuchni regionalnej.
Uroczystego otwarcia Festiwalu Smaku dokonali razem Prezes LGD „Wadoviany” Dorota Balak oraz Członek Zarządu Województwa Małopolskiego Grzegorz Lipiec. Po uroczystym otwarciu Festiwalu Smaku odwiedzający zostali zaproszeni na degustację lokalnych przysmaków z terenu Lokalnych Grup Działania tj. Podbabiogórza, Doliny Soły, Wadoviany oraz Żywieckiego Raju. Panie ubrane w piękne barwne stroje regionalne przygotowały bogato zastawione stoły, na których znalazły się tradycyjne ciasta, przetwory, potrawy mięsne i mączne m.in. żurek stryszawski, pstrąg po zawojsku, pierogi z kaszą gryczaną, kulasa, chleb ze smalcem, sernik, drożdżówki, placki pieczone na blasze, ogórki kiszone po zembrzycku. Gminę Budzów reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich w Jachówce, Gminę Bystra-Sidzina – Stowarzyszenie Gospodyń „Sidzinianki”, Gminę Jordanów i Miasto Jordanów – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „Niezłe Ziółka” z Toporzyska, Gminę Stryszawa - Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „Siedlisko- Stryszawa Górna”. Z kolei regionalne potrawy z terenu Gminy Sucha Beskidzka przygotowało Koło Gospodyń Sucha Beskidzka, z Gminy Zawoja – Koło Gospodyń Wiejskich Zawojanki. Natomiast Stowarzyszenie Zembrzyckie Koło Gospodyń „Mioduszyna” prezentowało potrawy z obszaru Gminy Zembrzyce i Gminy Maków Podhalański. Dzięki prezentacji potraw kulinarnych uczestnicy imprezy poznali potrawy regionalne charakterystyczne dla Lokalnych Grup Działania z terenu Podbabiogórza, Doliny Soły, Wadoviany oraz Żywieckiego Raju oraz mogli uzyskać recepturę na konkretną potrawę od gospodyń, które te potrawy sporządziły. Imprezie również towarzyszyły warsztaty tradycyjnego ubijania masła na stoisku LGD „Wadoviana”.
W ramach festiwalu nie mogło zabraknąć stoiska promocyjno – informacyjnego Stowarzyszenia LGD „Podbabiogórze”. Stowarzyszenie udzielało informacji na temat swojej działalności, obszaru Podbabiogórza oraz realizacji LSR. Na stoisku można było uzyskać materiały informacyjno-promocyjne dotyczące gmin obszaru objętego LSR, a także zobaczyć produkty lokalne, takie jak tradycyjne zabawki, rzeźby czy szachy.
Stoiska przygotowane przez Lokalne Grupy Działania cieszyły się dużym zainteresowaniem. Zapraszamy na kolejne Festiwale Samku, które odbędą się w Kętach, Żywcu i Budzowie. Program imprez pojawi się na stronie www.lgdpodbabiogorze.plZapraszamy do obejrzenia fotorelacji (otwórz).

 

Festiwal Smaku w Kętach


 W dniu 17 czerwca  przedstawicielki Kół Gospodyń z Podbabiogórza tym razem przygotowały stoiska z potrawami regionalnymi podczas „Festiwalu Smaku” w Kętach. Impreza została przeprowadzona w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania, w którym biorą udział cztery Lokalne Grupy Działania: LGD „Podbabiogórze”, LGD „Wadoviana”, LGD „Dolina Soły” oraz LGD „Żywiecki Raj”.  Koła Gospodyń Wiejskich częstowały pysznymi potrawami charakterystycznymi dla swojego obszaru oraz prezentowały swoje wyroby. Podczas festiwalu odbyły się warsztaty lepienia tradycyjnych pierogów, które prowadziło Koło Gospodyń Wiejskich z Malca. Każdy chętny  mógł poznać różne techniki tworzenia „falbanek” na pierożkach oraz poznać sposoby ich podawania. Festiwal Smaku został wzbogacony o wspaniałe regionalne występy. Na scenie zaprezentował się Zespół "Witkowice" oraz Zespół "Nowowsianki", a mnóstwo utoworów i pieśni zagrała Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP Witkowice. Całość imprezy poprowadziła Pani Małgorzata Wabik, która prezentowała wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich oraz potrawy przez nich serwowane, dodając szczyptę regionalnych historii oraz humoru. Zapraszamy na kolejne Festiwale Samku, które dobędą się 09.09.2018 w Budzowie oraz 16.09.2018 w Żywcu.  Program imprez pojawi się na stronie www.lgdpodbabiogorze.pl.  Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji (otwórz).

 

Festiwal Smaku w Budzowie

W dniu 09 września w Budzowie odbyła się trzecia impreza- „Festiwal Smaku” w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, w którym biorą udział cztery Lokalne Grupy Działania: LGD „Podbabiogórze”, LGD „Wadoviana”, LGD „Dolina Soły” oraz LGD „Żywiecki Raj”.

                Podczas Festiwalu przedstawicielki Kół Gospodyń z obszarów działania czterech LGD biorących udział w projekcie współpracy zorganizowały stoiska, na których można było skosztować lokalnych potraw, których receptury są przekazywane od pokoleń. Panie ubrane w regionalne stroje przygotowały tradycyjne ciasta, przetwory, potrawy mięsne i mączne. Gminę Budzów reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich w Jachówce, Gminę Bystra-Sidzina – Stowarzyszenie Gospodyń „Sidzinianki”, Gminę Jordanów i Miasto Jordanów – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „Niezłe Ziółka” z Toporzyska, Gminę Stryszawa - Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „Siedlisko- Stryszawa Górna”. Z kolei regionalne potrawy z terenu Gminy Sucha Beskidzka przygotowało Koło Gospodyń Sucha Beskidzka, z Gminy Zawoja – Koło Gospodyń Wiejskich Zawojanki. Natomiast Stowarzyszenie Zembrzyckie Koło Gospodyń „Mioduszyna” prezentowało potrawy z obszaru Gminy Zembrzyce i Gminy Maków Podhalański. Na stoiskach można było skosztować np. Żurek Stryszawski, pierogi, pieczony karczek, chleb ze smalcem, ciasta i drożdżówki. W ramach Festiwalu Smaku zostały zorganizowane warsztaty robienia knedli ze śliwkami przez Panie ze Stowarzyszenia Zembrzyckie Koło Gospodyń „Mioduszyna”.

W ramach Festiwalu Stowarzyszenie LGD „Podbabiogórze” przygotowało również kiermasz twórczości ludowej. Stowarzyszenie udzielało informacji na temat swojej działalności, obszaru Podbabiogórza oraz realizacji LSR. Na stoisku można było uzyskać materiały informacyjno-promocyjne dotyczące gmin obszaru objętego LSR, a także zobaczyć produkty lokalne, takie jak tradycyjne zabawki, rzeźby czy biżuteria.

Stoiska przygotowane przez Lokalne Grupy Działania cieszyły się dużym zainteresowaniem. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.

 

Festiwal Smaku w Żywcu

 W dniu 16 września w Amfiteatrze „Pod Grojcem” w Żywcu odbyły się obchody „Święta Plonów”. W ramach „Święta Plonów” zorganizowano również „Dni powiatu Żywieckiego”, „Powiatowy przegląd potraw regionalnych”, a także „Święto miodu”. Uroczystą część zapoczątkowało otwarcie wystawy rolniczej oraz Msza Św. Dziękczynna. Imprezie towarzyszyły występy zespołów regionalnych, „Konkurs Wieńca Dożynkowego” oraz wieczorny koncert zespołu „Baciary”. W niedzielę, 16 września, odbyła się również ostatnia impreza- „Festiwal Smaku” w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, w którym biorą udział cztery Lokalne Grupy Działania: LGD „Podbabiogórze”, LGD „Wadoviana”, LGD „Dolina Soły” oraz LGD „Żywiecki Raj”.  Podczas Festiwalu przedstawicielki Kół Gospodyń z obszarów działania czterech LGD biorących udział w projekcie współpracy zorganizowały stoiska, na których można było skosztować lokalnych potraw, których receptury są przekazywane od pokoleń. Panie ubrane w regionalne stroje przygotowały tradycyjne ciasta, przetwory, potrawy mięsne i mączne. Gminę Budzów reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich w Jachówce, Gminę Bystra-Sidzina – Stowarzyszenie Gospodyń „Sidzinianki”, Gminę Jordanów i Miasto Jordanów – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „Niezłe Ziółka” z Toporzyska, Gminę Stryszawa - Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „Siedlisko- Stryszawa Górna”. Z kolei regionalne potrawy z terenu Gminy Sucha Beskidzka przygotowało Koło Gospodyń Sucha Beskidzka, z Gminy Zawoja – Koło Gospodyń Wiejskich Zawojanki. Natomiast Stowarzyszenie Zembrzyckie Koło Gospodyń „Mioduszyna” prezentowało potrawy z obszaru Gminy Zembrzyce i Gminy Maków Podhalański. Imprezie towarzyszyły też warsztaty kulinarne na stoisku LGD „Żywiecki Raj”. W ramach festiwalu Stowarzyszenie LGD „Podbabiogórze” zorganizowało również stoisko promocyjne. Stowarzyszenie udzielało informacji na temat swojej działalności, obszaru Podbabiogórza oraz realizacji LSR. Na stoisku można było uzyskać materiały informacyjno-promocyjne dotyczące gmin obszaru objętego LSR, a także zobaczyć produkty lokalne, takie jak tradycyjne zabawki i rzeźby.
Stoiska przygotowane przez Lokalne Grupy Działania cieszyły się dużym zainteresowaniem. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.

 

Wirtualna Ścieżka przez Podbabiogórze

Projekty zrealizowane "Nabory zwykłe"

Projekty zrealizowane "Podbabiogórskie Szachowiska"

Projekty zrealizowane PROW 2014-2020

Sklepik Babiogórski

 

Projekty współpracy

KUCHNIA - projekt współpracy

Ważne linki

 

 

 

PARTNERZY

 

 

 

 

7779927


„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

 Operacja mająca na celu sprawne Wdrażanie LSR "Podbabiogórze" na lata 2014-2020, w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR "Podbabiogórze" oraz zrealizowany Plan Komunikacji